5S Çizgisi ve Tanımlamaları

5S Çizgisi ve Tanımlamaları

Erka Trafik tarafından uygulanan 5S çizgisi uygulamalarıyla tesisleri daha düzenli hale getirebilirsiniz. Tesislerde disiplinli çalışmak için gerekli bir uygulamadır. Temiz çalışma ortamı sunan bu tekniğin uygulanması çok basittir. Özellikle basit yapılı olması tesislere daha kolay uygulanmasını sağlıyor.

5S çizgisi ve tanımlamaları, ilk olarak 1950’lili yıllarda Japonya’da ortaya çıktı. Daha sonra dünyanın birçok yerinde uygulanmaya başladı. 5S çizgileri sayesinde ortamlardaki standartsızlık, düzensizlik ve temizlik eksikliği ortadan kaldırılır. Verimli çalışma ortamı sunan bir uygulamadır.

5S çizgileri; güneş ışığı, yağmur vb. dış etkenlere çok dayanıklıdır. Pürüzsüz parlak bir yüzeye uygulanan 5S çizgileri estetik görünüme sahiptir. 5S çizgileri, fabrika ve çeşitli iş yerlerinde çalışanları olası kazalardan korumak için uygulanır.

 

5S Yöntemi Nedir?

 

5S yöntemi, iş yerinde düzen, temizlik ve verimlilik sağlamak için kullanılan bir yönetim sistemidir. Seiri (Sınıflandırma), Seiton (Düzenleme), Seiso (Temizlik), Seiketsu (Standartlaştırma) ve Shitsuke (Disiplin) adımlarından oluşan bu yöntem, iş süreçlerini kolaylaştırmayı ve sürekli iyileştirme kültürünü benimsemeyi hedefler. Çalışma alanını sadeleştirerek gereksiz malzemeleri ortadan kaldırır, düzenli bir ortam sunar ve temizliği alışkanlık haline getirir. Sonuç olarak, iş kazalarını azaltır, verimliliği artırır ve maliyetleri düşürür.

 

5S Çizgisi Adımları Nelerdir?

 

5S çizgisi, 5 adımdan oluşuyor. Bu adımları şöyle sıralayabiliriz:

 

1. Ayıklama

5S çizgisinin ayıklama adımında öncelikle ihtiyaç olmayan ve çalışma alanını dağınık gösteren tüm unsurlar gözden geçirilir. Tüm gereksiz eşyalar, ölçü aletleri, ekipmanlar ve el aletleri sınıflandırılıp etiketlenir akabinde de depolanır. Çalışma ortamı kısıtlı olan kurumların ayıklama yöntemine daha çok önem vermesi gerekiyor. Ayıklama adımıyla şu avantajlar elde edilir;

  • - Çalışanların şikayetleri azalır,
  • - Ürün kalitesi artar,
  • - Çalışanlar arasında iletişim güçlü hale gelir,
  • - Verimlilik artar,

Ayıklama adımı uygulanmadığında iş yerlerinde gereksiz kalabalıklar artar. Özellikle ortalıktaki gereksiz malzemeler, iş süreçlerini sekteye uğratır. Dağınık çalışma ortamlarında malzemeler kolay kaybolur. Bundan dolayı da yeni malzemeler satın alınır. Dolayısıyla bu durumda maddi açıdan sizi zor duruma düşürür.

 

2. Düzenleme

5S çizgisi düzenleme adımında devamlı ihtiyaç duyulan eşyalar, ekipmanlar ve ev aletleri sınıflandırılır. Eşyalar sınıflandırıldıktan sonra düzenlenerek kolay bulunmaları sağlanır. Örneğin, malzemelerin ne kadarının lazım olduğu ve nerede yer aldığı belirlenir. Malzemelerin olduğu alanlar, yönlendirme ikaz çizgileriyle belirli hale getirilir. Eğer eşyalar doğru şekilde düzenlenmezse zaman ve stok kaybı meydana gelir.

İş yerindeki her malzeme kalıcı ve doğru bir yere yerleştirilmelidir. Düzenleme ile şu avantajlara sahip olabilirsiniz;

  • - Kalite üst düzeye çıkar,
  • - İş güvenliği sağlanır,
  • - Üreticiyle uyum sağlanır,
  • - Eşyalar ergonomik şekilde kullanılmaya başlar,

Düzenleme adımında büyük boyutlu eşyalar önce yerleştirilmelidir. Zemin işaretleri ve çizgilerinin boyaması da mutlaka yapılmalıdır.

 

3. Temizlik

5S çizgisinin temizlik adımında yalnızca çalışma ortamına bakılmaz. Aynı zamanda makineyle üretimden kaynaklı olan kirlilikte ortadan kaldırılmaya çalışılır. Kirden kaynaklı olan psikososyal riskler minimuma indirilir. Böylelikle ortaya çıkabilecek sağlık problemleri de engellenmiş olur. Temizlik doğru şekilde yapılmazsa çalışanların motivasyonu da düşer. Ayrıca makine ve araç-gereçlerin verimliliği de azalır. Malzemelerin bakım maliyetleri de artar. Ürün kalitesinde de azalmalar görülür.

 

4. Standartlaştırma

5S çizgisi standartlaştırma adımıyla yukarıda belirtilen adımların sürekliliğini sağlar. Bunun için ihtiyaç olan standartlar, iyileştirmeler ve kontroller sağlanır. Standartlaştırma adımında şu hususlar yerine getirilir;

  • - Uyarı yazıları renkleri,
  • - Zemin renkleri,
  • - Emniyet işaretleri,

Çalışma masasındaki işaretler, makinelerin çevreleri, çalışma sahaları ve istif kutusunun olduğu yerlerdeki işaretler etiketlenir. Buralardaki yazılar aynı zamanda standart hale getirilir.

 

5. Disiplin

5S çizgisinin disiplin adımında da mevcut adımların sürekliliği sağlanır. Disiplin adımında şu noktalar yerine getirilir;

  • Çalışanların eğitilmesi,
  • Kampanyaların düzenlenmesi,
  • Teşvik,
  • İyileştirme çalışmalarının duyurulması,
  • Ödüllendirmeler,

Disiplin adımında örneğin, ekip yaptığı çalışmalardan dolayı ödüllendirilebilir. Bu ödüllendirme, ekibin motivasyonunu yükseltir. Disiplin adımı, yukarıdaki adımlarla bağlantılıdır. Disiplin adımı etkili şekilde yürütüldüğü zaman kurumlardaki çalışanların motivasyonu da üst düzeye çıkar.

Çalışanların özgüvenlerinin artması ve sorumluluk bilincinin gelişiminde de önemli rol oynuyor. Disiplin adımında 5S çizgisi uygulamaları tüm sahada etkin şekilde uygulanır. İş yerlerindeki tüm personeller, 5S çizgisi uygulamasıyla belirtilen kuralları daha kolay benimser. Erka Trafik ile iletişime geçerek 5S çizgisi uygulamalarıyla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

5S çizgisi ve tanımlarıyla ilgili sıkça sorulan sorularla cevaplarını şöyle sıralayabiliriz:

 

  1. 5S Çizgisi Uygulamaları Kaç Aşamadan Oluşur?

5S çizgisi uygulamaları; ayıklama, düzenleme, temizleme, standartlaştırma ve disiplin adımından oluşuyor.

 

  1. 5S Çizgisinin Amacı Nedir?

5S çizgileri ile iş yerlerinde hem güvenli hem de düzenli bir çalışma ortamı oluşturmak amaçlanıyor.

 

  1. 5S Çizgileri Nerelerde kullanılır?

5S çizgileri; AVM, mağaza, kafe, havaalanı, iş merkezi ve kamu binaları olmak üzere birçok yerde kullanılır.

1