İş Güvenliği Çizgi Uygulamaları

İş Güvenliği Çizgi Uygulamaları

Erka Trafik, fabrikalar başta olmak üzere çeşitli iş yerlerinde güvenli çalışma ortamı oluşturabilmek için iş güvenliği çizgi uygulamaları hizmeti veriyor. İş güvenliği çizgi uygulamaları hem iş alanı çizgi sistemleri hem de sağlık ve güvenlik işaretleri kapsamında gerçekleşiyor. 

İş güvenliği çizgi uygulamaları ile ortaya çıkabilecek iş kazalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Üretim tesisleri, sanayiler ve işçilerin istihdam ettiği birçok sektörde iş güvenliği çizgilerinin uygulanması gerekiyor. Bu tür iş yerlerine iş güvenliği çizgilerinin uygulanması zorunluluktur. Çalışma Bakanlığı yönetmelikleri kapsamında oluşturulan iş güvenliği çalışmaları, OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimi) hizmetlerince uygulanıyor. İş güvenliği çizgi uygulamaları, iş alanlarının tehlike sınıfına göre ayarlanıyor. 

İş Güvenliği Çizgi Uygulamaları Nelerdir?

İş yerlerinde çalışanların sağlığı ve güvenliğini korumak için uygulanan iş güvenliği çizgileri şu şekilde sıralanabilir;

•    Dış saha çizgileri
•    Depo alanı çizgileri
•    Acil toplanma alanı çizgileri
•    Acil çıkış yön çizgileri
•    Yaya geçitleri çizgileri
•    Yürüyüş yolu çizgileri
•    Stok alanı çizgileri
•    Forklift yol çizgileri
•    Palet alanı çizgileri
•    Makine çevresi yer çizgileri
•    Saha çizgileri

İş güvenliği çizgileri ile forkliftlerin güvenli şekilde alanda ilerlemesi sağlanır. Yayalarınsa aynı şekilde güvenle hareket etmelerini sağlayan uygulamalardır. İş güvenliği çizgi uygulamaları, iş alanının tehlike durumu ve işçi sayısına göre düzenleniyor. İş güvenliği çizgileri, zemine epoksi boyayla uygulanır. 

İş Güvenliği Çizgileri Ne İşe Yarar?

İş güvenliği yer çizgileri, fabrika gibi ayak trafiği çok olan yerlerde kişilerin can güvenliğini korumanın yanı sıra araç ve makinelerin hasar görmesini de engelliyor. Personellerin kendi çalışma dışına çıkarak can güvenliğinin tehlikeye düşmesinin de önüne geçen bir uygulamadır. 

İş yerlerinde çalışanların kendilerine ait çalışma alanlarında kalmaları iş güvenliği çizgileriyle sağlanır. İş güvenliği çizgileri, işçilerin kendi sorumluluklarını yerine getirmeleri açısından çok önem arz ediyor. İSG çizgileri, zorlu hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Ayrıca aşınma ve sürtünme gibi durumlara karşıda dayanıklı oldukları söylenebilir. Yüksek kalite standartlarına uygun olarak uygulandıkları için alanda uzun süre kalırlar. 

İş Güvenliği Çizgileri Nasıl Çizilir?

İş güvenliği çizgi uygulamaları için epoksi boya kullanılır. Epoksi boya ile çizgilerin çizilebilmesi için beton ve ortam yüzeyinin sıcaklığının ortalama +8°C- +32°C aralığında olması gerekiyor. Ortamın bağıl nem oranı %80’den az, beton nem oranınınsa %5 ya da altında olmasına uygulama öncesinde dikkat edilmelidir. 

Uygulamaya başlamadan önce ayrıca su, nem ve rutubete karşıda önlem alınmalıdır. İzolasyon ve drenaj çalışmalarının mutlaka yapılması da uygulama öncesi önemlidir. Yüzeydeki kir ve pisliklerde temizlenir. Bu sayede boyanın daha iyi alana nüfuz etmesi sağlanır. Tüm hazırlıklar bittikten sonra özel ekipmanlarla iş güvenliği çizgileri alana çizilir. 

İş Güvenliği Çizgileri Standartları Nelerdir?

İş güvenliği çizgileri ile iş yerlerindeki belirli geçiş noktaları ve yollar işaretlenir. İş güvenliği çizgilerinin ölçüleri, iş yerinin büyüklüğü ve içerisindeki trafik yoğunluğuna göre belirleniyor. Aynı zamanda iş güvenliği çizgileri ölçüleri, spesifik iş güvenliği gereksinimleri kapsamında da belirleniyor. Doğru ölçülerle çizilen çizgiler sayesinde yeterli çalışma alanı ve yürüme mesafesi sağlanmış olur. Böyle bir durum acil durumlarda alanın hızlıca tahliye edilmesini sağlar. 

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre çizilen iş güvenliği çizgileri sayesinde tehlikeli bölgeler net şekilde belirtilmiş olur. Güvenli ve tehlikeli alanlar, farklı renklerde çizilen çizgilerle belirtilir. Çizgilerin insanların dikkatini çekecek şekilde çizilmesi önemlidir. İş güvenliği çizgi uygulamaları standartları hakkında daha detaylı bilgi için Erka Trafik ile iletişime geçebilirsiniz. 

1